Tanggapan & Cerapan Amir Sari

Membelah Sentimen Perkauman & Ketutupan

Pandangan saya mengenai buku May 13, tulisan Dr Kua Kia Soon menjana pandangan yang agak meriah. Sebahagian besar mempertikai, secara bertele-tele sehingga ke sampai ke Singapura dan negara asing untuk mempertahan politik diskriminasi tersebut. Saya tidak menyebut hipotesis Dr Kua sebagai muluk, tetapi saya mengajak satu wacana yang bebas dan terbuka untuk kejadian 13 Mei. Ternyata banyak maklum balas yang berjela, mungkin tanpa disedari menyerlah sikap anti-kebebasan, bersendi sentimen chauvanis.

Inilah sebenarnya citra politik Malaysia, politik perkauman-tertutup. Selalu menganggap diluar ruang selesa kita sebagai salah, merosak, jahat dan kejam. Kebebasan menjadi begitu, menyeramkan dan berdosa.

Negara kita akan menjejak umur 50 tahunnya, bagi wilayah timur negara Sabah dan Sarawak pula bakal meraikan tahun ke 44 bersama Malaysia. Sepanjang tempoh ini kita telah melalui detik-detik bermakna yang membentuk citra dan akal budi kita di Malaysia.

Tahun 1969 telah menjadi tarikh penting perubahan lanskap sosio-politik negara. Lantaran kejadian tersebut, Dasar Ekonomi Baru (DEB) dan Dasar Kebudayaan Kebangsaan (DKK) digubah pemerintah, ianya telah terlalu banyak mencorak landasan politik negara yang mengamal diskriminasi berasaskan kaum, postive discrimination, bilang Dr Mahathir, mempertahankan dasar terbabit. Beliaulah antara yang paling lantang menghentak Tunku Abdul Rahman, supaya lebih melayu dalam polisinya — surat beracun kata Tunku.

DEB & DKK yang berakar dari peristiwa tersebut membentuk corak fikir masyarakat, yang terperangkap dengan kecurigaan pada kaum lain. Bagi melayu bangsa lain tidak boleh diberi muka, peristiwa membawa penyapu dan slogan biadap yang dikatakan menghalau bumiputera keluar dari Malaysia, tidak wajar berulang. Justeru mereka ini kalau diberikan tempat, akan memilih rakan sekaum mereka dan perlahan-lahan akan meminggirkan melayu dari arus perdana. Oleh itu kita kena bantu melayu, melayu dahulu, tidak mengapa jika tidak berdaya saing, tidak berkualiti dan korup. Ianya masih terus-terusan ditanam lebih-lebih lagi dalam propaganda BTN di kursus-kursus mereka.

Bagi kaum lain khususnya tionghua, mereka telah mengalami pengalaman perit ditanah kelahiran mereka, mendapat layanan dasar kerajaan yang kurang memihak seperti bantuan pelajaran dan tempat dalam institusi awam, telah menyebabkan mereka merasa terhimpit. Kehimpitan ini menimbulkan maklumbalas yang berlawanan dan timbulah sentimen keutamaan kaumnya dan membenci kaum melayu. Masalah berbeza pula di Borneo, walaupun mereka dianggap bumiputera, tetapi taraf hidup mereka terus miskin dan merana dan timbullah sentimen anti-federalisme yang kuat menyubur.

Arus Reformasi 98, sedikit sebanyak menyentak kepercayaan ini. Reformasi bermula dengan alasan mendasar, Keadilan dan demokrasi. Tetapi permaksudan reformasi dan terasnya keadilan mula mencapah-capah dan pelbagai. Tidak dapat tidak sebahagianya melanggar sentimen chauvanis kaum- agama. Landasan ini telah menjadikan parti Keadilan dan reformasi bermain diluar rel politik negara. Ini kerisauan besar Umno dan BN.

Cabaran keadilan sebenarnya adalah menguatkan arus ini, arus 1998-1999 yang sering dijulang-julang sebahagian pendokong keadilan sebenarnya ialah arus spontan atau jadi-jadian. Ianya penuh kerencaman, ada sebahagianya akibat kemarahan. Oleh itu arus perjuangan bagi keadilan ialah menjadikannya arus kebebasan-tanpa perkauman-rasional dalam jati diri rakyat Malaysia.

Advertisement

One response

  1. vovo

    testing

    Ogos 29, 2007 at 3

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s