Tanggapan & Cerapan Amir Sari

AMK Gempur Sabah

Hujung minggu lepas (22-24/ september) Angkatan Muda keadilan mengempur negeri Sabah terutama wilayah tengah. Ketua AMK, Shamsul Iskandar, Timbalan Ketua Faris Musa , Ketua Penerangan Lau Teck Hai dan saya bersama-sama AMK Sabah mengiatkan kempen dan kesedaran kepada masyarakat di Sabah.

22/ 09

Dialog bersama AMK Sabah

23 /09

– Pagi- Shamsul Iskandar. Salahudin Ayub & Lau teck Hai mengetuai Sebaran risalah di Bandar Kota Kinabalu, 800 rislah Agenda Ekonomi Malaysia bersama 3000 risalah BA negeri habis diedar dalam masa kuran 1 jam bersama-sama lebih kuran 100 jentera

– Tengahari -Shamsul dan Lau ke Pulau Penyu & Mengatal untuk ceramah kelompok yang dihadiri kira-kira 200 orang masyarakat setempat.

– Malam – Shamsul, Salahudin Ayub dan Lau berceramah di Tuaran yang dianggarkan kehadiran sebanyak 1000 orang.

Sementara itu Saya di tanggungjwabkan ke Keningau untuk berceramah di Kampung Biah Ansip yang terletak di Dun Sook. Saya berceramah bersama Naib Presiden Keadilan, Dr Jefrey Kitinggan dengan dihadiri kira-kira 130 penduduk Kampung. Kawasan tersebut yang didiami masyarakat murut kelihatan begitu mundur. Pelbagai perkara yang di bangkitkan mereka terutama masalah kemudahan asas seperti air dan jalan yang masih tidak sempurna. Dibangkitkan juga masalah tanah adat yang menjadi masalah utama di Sabah dan Sarawak. Penduduk yang telah mengusahakan tanah terbabit berkurun-kurun dan memohon selama puluhan tahun masih tidak mendapat hak milik kekal. Dan banyak terjadi syarikat yang besar datang lalu dengan mudah diberikan hak mengusahakan tanah terbabit. Inilah hasil yang diperolehi oleh mereka selama ini mengundi BN.

Mood mereka lebih memihak Keadilan sekarang, terutama kerja keras jentera pilihanraya keadilan yang berterusan mengadakan ceramah dan kesedaran di DUN berkenaan.

Saya mengambil kesempatan untuk menghurai sedikit tentang Agenda Ekonomi Malaysia dan peristiwa Batu Burok. Mereka sungguh terkejut dengan kisah mereka yang cedera ditembak dan kronologi sebenar kes terbabit. Ternyata propaganda RTM yang menggelapkan telah menyebabkan rakyat kebingungan.

Sementara itu Faris Musa ke Sandakan untuk bertemu pengundi dan berceramah serta berdialog dengan mereka.

24/09

Kami bersama AMK Sabah menghantar memorandum ke Badan Pencegah Rasuah (BPR), berkenaan kes laporan Audit yang melibatkan bayaran berlebihan dan tidak mengikut prosedur dalam pembinaansebuah dewan oleh Majlis Daerah Kota Belut, sehingga kerajaan terpaksa membelanja hampir RM 1 juta untuk membayar perundin.

Tidak ketinggalan kami membangkitkan kes video VK Linggam yang telah begitu merisaukan Umno-BN. Kami disambut baik oleh Pengarah BPR Negeri, Puan Latifah dan sempat bertukar-tukar fikiran bagaimana meningkatkan keupayaan masyarakat membenteras rasuah.

Selepas itu kami ke Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) negeri menyerahkan memorandum Bersih terutama melibatkan 3 tuntutan jangka pendek-

1. Pemurnian daftar pemilih

2. Penggunaan dakwat kekal

3. Penghapusan undi pos

3 hari yang cukup padat buat kami dan lepas Raya insyallah kita akan kembali ke Sabah mengempur wilyah Timur pula. .

Advertisement

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s