Tanggapan & Cerapan Amir Sari

2 Tahun

Beberapa hari lepas genap 24 bulan Selangor di bawah jagaan Pakatan Rakyat.

Alhamdulillah sambutan masyarakat amat menggalakkan, hampir 5 ribu hadir di Stadium Malawati, Shah Alam  dalam Syarahan Perdana pimpinan kerajaan negeri sempena 2 tahun kerajaan baharu Selangor, pada 8 Mac lalu. Walaupun majlis itu hanya dirangka dalam tempoh 4 hari khabarnya.

Saya telah dipertanggungjawabkan untuk mengacarakan majlis tersebut bersama YB Hannah Yeoh Ahli Dewan Negeri Subang Jaya.

Sebelah petangnya telah diadakan pertemuan Menteri Besar, Khalid Ibrahim bersama semua ketua-ketua kampung dan beliau telah mengumumkan berita gembira buat rakyat Selangor dengan dana 50 juta yang dikutip dari hutang tersembunyi  Talam Cooperation kepada kerajaan negeri untuk pinjaman mikro kredit (Qardhul Hassan) untuk membantu masyarakat yang masih tertinggal di Selangor. Selain itu untung 10% dari jualan pasir dari anak syarikat kerajaan negeri akan disalurkan kepada ketua-ketua kampung bagi menghargai usaha mereka 2 tahun bersama pakatan Rakyat.

Pengumuman tersebut memanjangkan lagi mata rantai usaha merakyatkan ekonomi negeri Selangor yang telah dimumkan sebaik 100 hari amanah diberikan pada rakyat.

Bagi peringkat Batu Caves saya rasa masalah asasi seperti banjir dan isu tanah masih belum disempurnakan sepenuhnya. Insyallah saya akan lebih kuat untuk memastikan permasalah tanah yang banyak melingkari penduduk di Kawasan Batu Caves dapat diselesaikan terutama Indian Settlement, Jalan 10 D, Kg Temenggung yang sebahagianya berlaku akibat galak dan gelojoh manusia yang mengatasnamakan pembangunan.

Perjalanan 2 tahun bukan terlalu untuk kita banggakan tetapi sememangnya agak banyak yang telah dicapai dari segi pembangunan sosial, politik dan ekonomi.

Saya percaya pihak lawan (Umno-BN) akan mengelodak dan memutar-mutar untuk membingkai kita gagal disamping mencuba pelbagai cara menjatuhkan PR walaupun dengan kaedah fitnah dan kotor.

Dr Khir dan Tan See Hang telah bersuara, melalui media dengan  bagi saya tidak melihat dan membanding secara jujur pencapaian kerajaan Faderal BN dengan usaha kita di negeri. Memang fokus kita berbeza dan sebab itu BN dan PR ada. Fokus kita rakyat dan pembelaan dan kebajikan rakyat kita utamakan melalui lebih 10 inisiatif yang telah dilaksanakan  dalam Merakyatkan Ekonomi dan pengumumman lain.

Semalam, 9 Mac, awal-awal pagi MB hadir di mesyuarat Jawatankuasa Tetap Belia & Sukan, saya dan YB Jenice serta YB Yunos turut hadir sebagai pembantu exco Belia & Sukan bersama pegawai-pegawai belia sukan negeri, terus merangka program kehadapan dan menilai prestasi tahun lalu.

MB tampak masih belum puas hati walaupun program perlaksanaan tahun lalu 3 kali ganda jumlah dan kualiti program dari tahun sebelumnya, 2008. Kali ini MB nampak lebih fokus dan saya percaya dengan fokus lebih yang diberikan oleh Tan Sri Khalid program pebangunan sukan dan belia Selangor lebih rancak dan berkualiti .

……….

PRESTASI KERAJAAN NEGERI-NEGERI PAKATAN RAKYAT SEPANJANG DUA TAHUN

Pakatan Rakyat secara tuntas memperlihatkan kerjasama dan muafakat utuh demi memasti serta menjamin kemaslahatan rakyat. Pakatan Rakyat akan sentiasa menjunjung prinsip-prinsip Perlembagaan yang menjamin hak orang Melayu, agama Islam sebagai agama Persekutuan, kedudukan istimewa Raja-Raja Melayu dan Bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi.

Pakatan Rakyat akan terus memastikan dasar-dasar yang dilaksanakan didasari prinsip ketelusan dan pertanggungjawaban. Berdepan dengan masalah perkauman yang meruncing, rakyat di bawah pentadbiran Pakatan Rakyat menunjukkan perpaduan kaum yang semakin jitu dan utuh. Negeri-negeri Pakatan menunjukkan prestasi ekonomi yang memberangsangkan jika dibandingkan dengan negeri yang ditadbir Umno-Barisan Nasional.

SELANGOR

Negeri Selangor mencatatkan jumlah pelaburan sebanyak RM6.76 billion pada tahun 2009 dan mencipta sebanyak 20,753 peluang pekerjaan. Dari jumlah pelaburan tersebut, RM2.752 bilion (40.8%) merupakan pelaburan tempatan. Manakala Projek Industri yang diluluskan di Selangor berjumlah 278, ianya merupakan yang tertingi dicatatkan di negara ini.

Kerajaan Negeri Selangor juga mensasarkan enam hingga tujuh peratus pertumbuhan dalam Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) tahun ini daripada penguncupan sebanyak 3.87 peratus tahun lepas.

Selangor juga mencatatkan penurunan indeks jenayah sebanyak 5.3 peratus iaitu sebanyak 54,339 kes sepanjang tahun 2009 berbanding 57,704 kes pada tahun sebelumnya.

Kerajaan Negeri juga memperuntukkan kira-kira RM6 juta kepada Sekolah Agama Rakyat (SAR) di negeri ini bagi menjalankan aktiviti pendidikan dan pembelajaran berteraskan Islam sepanjang 2010. Peruntukan ini diberikan kepada SAR yang tidak pernah mendapat sebarang peruntukan kewangan dan peralatan pembelajaran dari Kerajaan Negeri mahupun sumbangan individu.

PULAU PINANG

Pulau Pinang meluluskan sebanyak 104 projek industri (ketiga tertingi). Dasar CAT (daya saing, pertanggungjawaban dan ketelusan) menjadi pemangkin kepada kejayaan Pulau Pinang untuk merekodkan lebihan belanjawan (surplus) sebanyak RM88 juta berbanding jangkaan defisit sebanyak RM35 juta (belanjawan 2008)

Kerajaan Negeri Pulau Pinang juga mewujudkan 200 ekar hub pendidikan untuk menjadikan Pulau Pinang sebagai pusat pendidikan terunggul. Pengiktirafan serta bantuan kewangan (pemberian tunai) kepada pelajar terbaik SPM dan STPM serta para huffaz.

Bantuan kewangan kepada Sekolah Agama Rakyat berjumlah RM97 ribu per sekolah, RM60 ribu kepada setiap sekolah Cina dan RM63 ribu kepada setiap sekolah Tamil. Jumlah keseluruhan ialah RM11.3 juta.

KEDAH

Pelaburan adalah penyumbang kepada pembangunan ekonomi negeri. Di bawah kepimpinan YAB Dato’ Seri Ustaz Azizan Abdul Razak, Kedah telah mencatatkan pelaburan keseluruhan lebih RM839 juta bagi tempoh Januari hingga September 2009, dengan nilai pelaburan tempatan sebanyak RM279.4 juta dan pelaburan asing sebanyak RM559.8 juta.

Kini dengan keluasan 1,000 hektar kerajaan mendapat hasil RM16.7 juta, tidak termasuk cukai per tan metrik bila balak dikeluarkan dari hutan. Sedangkan di bawah pentadbiran Umno-BN, dengan keluasan yang sama, hanya mampu mengutip RM3 hinggga RM4 juta sahaja termasuk cukai kayu pertan metrik. Kejayaan ini merupakan hasil dari pelaksanaan dasar yang telus serta tidak berkompromi dengan rasuah.

KELANTAN

Semenjak 20 tahun lepas Kerajaan Kelantan secara berterusan dianaktirikan akan tetapi Kelantan tetap berjaya dengan program negeri berkebajikan. Program Kifalah untuk anak yatim, golongan miskin, ibu tunggal dan orang kurang upaya telah menjadi contoh kepada banyak negeri. Begitu juga dengan program Perbadanan Ladang Rakyat yang membantu golongan marhaen, Bandar Baru Tunjung dibina menjadi pusat komersil satelit kepada Kota Bharu. Kerajaan Negeri berjaya mengambil alih bekalan air daripada Thames Water kepada Air Kelantan. Selain itu PMBK menjadi agensi pelaburan utama negeri yang sebelum ini gagal di bawah pemerintahan BN sebelum 1990. Kerajaan Negeri berjaya menguruskan 20 sekolah agama bantuan penuh kerajaan negeri yang cemerlang dan menjadi saingan kepada sekolah premier di bawah Kementerian Pendidikan. Kehadiran pelbagai syarikat multinasional adalah bukti kuasa beli rakyat Kelantan terus kukuh. Sepanjang 20 tahun pemerintahan ekonomi tempatan dibina secara kendiri tanpa bantuan stimulus dari kerajaan Pusat.

BIRO KOMUNIKASI
PARTI KEADILAN RAKYAT

Advertisement

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s