Tanggapan & Cerapan Amir Sari

Ezam lepas ini kita panggil ZAM

gambar di stadium malawati

ribuan di stadium Malawati

4 hari selepas Ahad yang membinggungkan, Anwar, mulakan langkah tampil ke umum menjelaskan hal tuduhan liwat yang telah dibuat oleh bekas pegawai kepada pembantunya. lebih 15 ribu semalam di stadium Malawati membuktikan rakyat mahukan penjelasan sendiri Anwar dan curiga dengan penjelasan rasmi kerajaan BN.

Saya melihat tuduhan baru terhadap Anwar, bukan sahaja menunjukkan krisis kenegaraan kita masih terus berlangsung, tetapi elemen-elemen pembodohan yang tertonjol-tonjol dari Umno.

Beberapa menteri dan orang yang berangan-angan nak jadi menteri mahu pun timbalan menteri hadir di muka media membuat komen dan penjelasan. Syed hamid nampak menonjol, amat sesuai dengan portfolionya sebagai Menteri Dalam Negeri. Kali ini dia cuba menyakinkan Anwar dan semua pihak tidak ada yang perlu dibimbangkan dengan sistem polis dan undang-undang negara. Malahan beberapa yang lain termasuk menteri penerangan (saya lebih senang panggil beliau menteri propaganda) menyatakan Anwar tidak perlu bimbang dan takut kalau tidak salah.

Ini permainan kata biasa untuk menyakinkan orang ramai, yang nyata mereka nampaknya buta sejarah dengan apa yang telah terjadi pada Anwar dan pengakuan beberapa tahanan ISA seperti Malek Hussin. Amat malang mereka rela dilihat bodoh untuk mempertahankan sistem keselamatan negara yang cuba digunakan untuk mempertahankan kuasa politik sekelompok manusia yang rakus dan kejam. Orang seperti Syed Hamid dan Shabery, telah dijadikan alat untuk memastikan rakyat terus percaya kepada kebobrokkan. Dimana mereka ketika kes mata lebam Anwar dan aduan beberapa yang lain melaporkan penderaan yang boleh mengakibatkan kematian semasa 1998. Orang seperti Shabery dan Syed Hamid ternyta membisu dan diam kerana bimbang kedudukan mereka terjejas dan musnah. Kisah ini mendedahkan siapa yang sebenarnya penakut dan tidak mampu berpegang pada prinsip.

Saya pasti bila negara luar bersuara termasuk US, maka dengan segera sentimen anti-Amerika, digembeling untuk menutup pekung yang melanda.

Saya tidak hairan dengan kenyataan pimpinan Umno kerana sistem parti itu memang menjadikan pimpinannya gembira untuk menunjukkan kebodohannya. Termasuk Khairi Jamaludin yang berkelulusan luar negara, dan pernah dikatakan membawa arus baru dalam Umno, telah menyambung tradisi menunjuk – nunjuk kecetekan akal bila mengubah suai (tanpa kebenaran mungkin) skrip Dr Mahathir untuk menutup kes ini.

Namun yang benar-benar saya percaya Umno paling mujarab menjadi kawah kebodohan ialah bila Ezam Md Nor, yang baru menyertai Umno dari Gerak, difahamkan menyebut, agar pertuduhan liwat ini sebagai masalah jenayah dan tidak wajar dipolitikkan. Baru beberapa hari masuk gelanggang Umno semula, Ezam telah menampakkan ciri-ciri kebodohan yang agak kritikal. Kalau begitu kes-kes rasuah semua yang dilaporkan oleh beliau selama ini pun jangan lah dipolitikkan. Apakah beliau lupa dengan pengalamannya dan Anwar yang di fitnah sebelum ini. Apakah ini petanda virus kebodohan telah begitu cepat merebak dalam diri Ezam. Ataupun adakah Ezam ada terlibat dengan drama ulang cetak kali ini ? kalau terlibat ternyatalah dia memang ahli politik hutan, yang rela buat apa sahaja asalkan lawannya sekarang musnah, semua yang dilakukan halal kerana politik. Sejarah menuliskan begitu, ini agaknya prinsip Islam yang dijadikan alasan untuk masuka Umno, agaknya lah.

Nampaknya Ezam beberapa bulan lagi elok juga kalau kita panggil ZAM.

Advertisement

One response

  1. secara ringkas, rakyat perlu bertindak… tunjukkan kecerdikkan kite…

    http://insurance-transport.blogspot.com

    Julai 3, 2008 at 12

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s