Tanggapan & Cerapan Amir Sari

Paklah Tak Tahu Beza Mana Realiti & Mimpi

xhcas97qticazqs6hmcarf2hzhcawvc98gcaw4uze8cauo54rpca4f81p9casu8tsgca18maovcashaji5caot4jfncae7yb0ocahbd1ggca7zbqb7ca2ws1x2caib3xl4cad9pu07caxwfbd2.jpg 

Telah lama berehat, macam-macam kerja mendesak, akhirnya blog ini sepi, walaupun aktiviti AMK masih giat dibawah, terutamanya latihan pilihanraya yang mencakupi pelbagai ruang dan kerja.

Semalam telah tergegar dalam media bahawa Malaysia dalam carta keenam paling kompetatif dalam perniagaan yang disandarkan pada laporan World Competitiveness Year Book yang dikeluarkan oleh IMD, sebuah institusi pengajian perniagaan terkemuka berpejabat di Switzerland.

Bunyinya sedap belaka tapi, yang nyata Abdullah telah ditipu oleh penasihat-penasihatnya dengan $menyembunyikan spefikasi yang diberikan kepada kedudukan Malaysia. Inilah sikap kerajaan sebenarnya, sentiasa menyembunyikan fakta sebenar bahawa kita telah semakin tertekan. Sebutkanlah angka – angka tapi yang jelasnya kita rakyat terus menanggung beban kenaikan barang, tol dan minyak. 

Dalam riuh rendah negara kita semakin mewah, namun poket kita kosong, mana duit itu sebenarnya, atas kertas sahaja atau telah masuk poket orang lain tanpa kita sedari.

 Lihat kenyataan Anwar Ibrahim semalam yang menjelaskan tentang kedudukan sebenar Malaysia. boleh juga lihat terus di carta IMD  

——–   

Dakwaan Perdana Menteri Abdullah Ahmad Badawi bahawa Malaysia kini di tangga kelapan dunia dalam konteks daya saing negara adalah satu fakta yang sengaja diputarbelitkan.

Penelitian menyeluruh kepada data yang dikeluarkan mendapati bahawa fakta tersebut adalah betul tetapi hanya di kalangan kategori negara-negara yang mempunyai populasi 20 juta penduduk ke atas.

Merujuk kepada Laporan Daya Saing Dunia 2007 seperti yang dipetik oleh Perdana Menteri, hakikatnya Malaysia hanya menduduki tempat ke 23 di dalam dunia. 15 daripada 22 negara yang menduduki tangga lebih tinggi di atas Malaysia pada tahun 2007 mempunyai populasi kurang daripada 20 juta penduduk, manakala 7 daripada 22 negara tersebut melebihi 20 juta penduduk.

Kedudukan kebolehsaingan Malaysia pada tahun 2006 adalah di tangga 22, dan pada tahun 1997 di tangga ke-17.

Keputusan Abdullah untuk mengeluarkan fakta yang bercelaru ini adalah usaha yang sangat lemah untuk menyembunyikan fakta bahawa asas-asas ekonomi Malaysia telah gagal bergerak di bawah pemerintahannya.

Daya saing Malaysia semakin merosot dan dalam keadaan di mana ekonomi kita dulunya setaraf dengan Singapura dan Hong Kong, kita sekarang di kedudukan ke 23 di seluruh dunia, manakala Singapura di kedudukan kedua dan Hong Kong ketiga.

Jelasnya, kita memerlukan kepimpinan yang lebih berwibawa sekiranya Malaysia ingin memperkasakan ekonominya sebagai gagasan ekonomi bertaraf global.

ANWAR IBRAHIM

Advertisement

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s