Tanggapan & Cerapan Amir Sari

Khairi Yang Terpasung Minda

Minggu lalu Khairy secara tiba-tiba menyerang Anwar lagi.

Kali ini Naib Ketua Pemuda Umno itu menuduh Anwar dan Parti Keadilan Rakyat sebagai pengkhianat bangsa melayu kerana mencadangkan agar Dasar Ekonomi Baru (DEB) digantikan dengan dasar yang lebih inklusif dan adil. Beliau juga mengaitkan hal tersebut dengan agenda Yahudi dan Amerika.

Pengkhinat Melayu dan agenda Yahudi- Amerika, adalah dua yang terpisah, namun ia telah diadunkan menjadi satu cerita yang nampak bersangkutan.

Di negeri kita nampaknya Amerika dan Yahudi jadi anjalan yang paling kukuh menyerang lawan. Malahan juga boleh dijadikan alasan untuk berbuat sesuatu.Membeli senjata, bersifat rasis, anti kebebasan, anti intelektual, politik wang, ISA dan OSA semuanya boleh dikaitkan dengan Amerika dan Yahudi.

Minyak naik, harga tol naik, harga barang naik, indeks rasuah naik dan indeks jenayah naik hinggalah bocor dan retak semuanya juga boleh dikaitkan perancangan Yahudi-Amerika.

Yahudi – Amerika ini akan terus jadi alasan, mungkin sebagai menutup sesuatu kegagalan, penyelewengan dan  juga sebagai mainan sentimen setelah gagal berhujah. Akal sihat  telah di pijak-pijak, digantikan dengan cerita hantu macam Zam.

Kalau nak tahu siapa pengkhianat melayu Pemuda Umno dan BN mari lihat beberapa kenyataan ini yang terurai dalam pembentangan Tan Sri Khalid Ibrahim, dalam konvensyen Hari keadilan Rakyat, Sabtu lalu.

1. PJurang ekonomi antara yang kaya dan miskin dalam sesuatu kaum, khususnya  melayu telah semakin menjauh.

2. Segelintir  elit politik dan perniagaan melayu telah menguasai kek ekonomi dengan banyak dan golongan rendah yang mewakili majoriti hanya diperuntukan saki baki kemewahan negara.

3. Begitu juga dalam konteks keseluruhan dalam negara, menunjukkan trend yang sama. Perangkaan 2002 menunjukkan 51 % pendapatan negara telah dikuasai oleh kira-kira 20% rakyat yang mewakili elit perniagaan dan politik negara. Jelas sebahagian daripada mereka adalah individu dalam parti politik pemerintah. Manakala 40 % rakyat yang mewakili golongan terendah terpaksa berkongsi hanya  13.5 % pendapatan negara.

Saya percaya ramai rakyat telah mula buka mata, khususnya golongan muda telah lebih cerah melihat realiti kedudukan sebenar ekonomi negara dan jelas siapa yang khianat kepada bangsa dan rakyat keseluruhannya.


Advertisement

One response

  1. 😆
    Salam Kenal dari Indonesia ❗

    Ogos 8, 2007 at 4

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s