Tanggapan & Cerapan Amir Sari

Machap: BN menang, majoriti merosot 481 undi (mstar)

ALOR GAJAH: Barisan Nasional menang besar kali ini berdepan DAP dalam pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Machap tetapi jumlah majoritinya merosot sebanyak 481 undi.

Calon Barisan, Lai Meng Chong mendapat 5,533 undi, menewaskan calon DAP Liou Chen Kuang yang hanya meraih 1,452 undi.

Bagaimanapun majoriti 4,081 yang diperolehi Lai hari ini menurun berbanding calon Barisan dalam pilihan raya umum 2004, mendiang Datuk Wira Poh Ah Tiam sebanyak 4,562.Berikut keputusan lengkap:

Jumlah pengundi: 9,623

Lai Meng Chong (BN): 5,533
Liou Chen Kuang (DAP): 1,452

Jumlah mengundi: 7,151
Peratus: 74.3
Undi rosak: 166
Majoriti: 4,081

Penyandang: Datuk Wira Poh Ah Tiam (BN)
Undi diperolehi: 5,847 (pilihan raya 2004)
Majoriti: 4,562

Sebelum keputusan rasmi itu diumumkan, dalam satu sidang media, Setiausaha Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Datuk Kamaruzaman Mohd Noor berkata sebanyak 74.22 peratus pemilih keluar mengundi di semua 19 saluran di lapan pusat mengundi apabila ditutup pukul 5 petang tadi.

“Ini adalah peratusan mengundi yang amat tinggi dalam satu-satu pilihan raya kecil.

“Ia cuma perbezaan kecil jika dibandingkan peratusan mengundi pada pilihan raya umum 2004 sebanyak 74.33 peratus (dari 9,889 pengundi),” katanya kepada pemberita di Pusat Penjumlahan Rasmi Undi pilihan raya kecil berkenaan di Kompleks Japerun Machap.

Beliau berkata analisis SPR mendapati golongan warga emas yang mengundi di saluran satu mencatat peratusan mengundi yang paling tinggi iaitu sebanyak 80 peratus.

Katanya pusat mengundi Sekolah Menengah Kebangsaan Menggong mencatatkan peratusan pengundian paling tinggi sebanyak 85.5 peratus, manakala peratusan pengundian paling rendah dicatatkan di pusat mengundi Sekolah Menengah Kebangsaan Machap sebanyak 51.4 peratus.

Pada pandangan SPR, katanya, tiga faktor utama menyumbang kepada peratusan mengundi agak tinggi iaitu kerjasama erat antara jentera parti Barisan Nasional (BN) atau DAP yang pergi ke setiap lokaliti di lapan kawasan mengundi bagi membantu pemilih menjalankan tanggungjawab masing-masing.

Faktor kedua ialah peningkatan tahap kesedaran di kalangan pengundi untuk melaksanakan tanggungjawab masing-masing dan faktor cuaca cerah, katanya.

Beliau berkata SPR juga ingin melahirkan penghargaan kepada polis yang berkawal dan menjaga keselamatan sehingga tiada kejadian tidak diingini berlaku.

Pilihan raya kecil itu diadakan berikutan kematian Poh pada 15 Mac lepas.

Pemilih berdaftar DUN Machap terdiri daripada 45 peratus pengundi Cina, 38 peratus Melayu, 15 peratus India dan dua peratus kaum lain.

Daripada jumlah itu, 9,515 adalah pemilih awam manakala 108 lagi adalah pemilih pos.

Advertisement

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s