Tanggapan & Cerapan Amir Sari

SPM – 24 A, 7 A, 19 A……

Minggu ini minggu cerita A..A..A..A..A, tentang keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Malahan sebelum keputusan rasmi keluar lagi ada menguar-uarkan Nadiah Amira, dari Rengit Johor, bakal mencapai 19 A 1, siap bergambar dengan banting yang berwarna-warni. Mungkin telah siap kontrak buat si Nadiah, untuk memujanya menjadi selebriti sementara, — kopi Nadiah, pensil Amirah, buku nota Amirah, hak cetakan buku panduan belajar Amirah, mungkin dan mungkinlah.

Keputusan keluar semuanya terbalik, anti klimaks tiada pelajar yang layak menerima anugerah pelajar terbaik Malaysia, bunyinya sama seperti selama beberapa tahun tiada anugerah sasterawan negara pada awal alaf baru lepas.

Tiba-tiba, sepertinya suatu yang sarkastik, Utusan Malaysia menampilkannya sebagai menipu — seorang di Perak mengaku mendapat 24 A1, Kelantan pula umum pelajar dari negerinya sebagai terbaik di Malaysia.

Kesimpulannya, ialah masanya orang politik murahan bergambar dengan pelajar terbaik, kerana kelipan cahaya kamera sedang mencari mereka. Samaada pelajar itu pelajar terbaik betul atau pelajar terbaik saduran dan rekon.

Advertisement

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s